Feb 2022 | Konkurser og analyser |

50-åringer tjener og skylder mest

Ferske tall fra analyseselskapet Experian viser at det er de mellom 50 og 60 år som har pådratt seg flest betalingsanmerkninger under pandemien. Det samtidig som aldersgruppen ligger på lønnstoppen i Norge.

 

Julie Berg, analytiker i Experian, sier at det under pandemien faktisk har vært en svak synkende trend i andelen nordmenn med betalingsproblemer.

– Likevel er det en aldersgruppe som ser ut til å ha fått det tøffere. For personer mellom 50 og 60 år ligger andelen med en eller flere betalingsanmerkninger på 6,5 prosent. Hvilket er litt over snittet for befolkningen som er på 5,3 prosent, sier hun.

 

Beløpene har mer enn doblet seg siden pandemien startet

Felles for de i aldersgruppen 50 til 60 år med betalingsanmerkninger er at beløpene har mer enn doblet seg under pandemien.

– I snitt er det utestående beløpet på 42.000 kroner per person. Noe som er det høyeste beløpet i alle aldersgrupper. Interessant er det å se at det er mer enn det dobbelte av hva medianbeløpet for denne aldersgruppen lå på for to år siden. 1. januar 2020 lå medianbeløpet for samme aldersgruppe på 20.000 kroner, sier Julie Berg.

 

Skylder større summer

Selv om det generelt har vært en svak nedgang i antallet mennesker med betalingsanmerkninger, er det en økning i utestående beløp per person. For personer mellom 35 og 50 år, har utestående beløp per person økt med 75 prosent til ca. 35.000 kroner per person.

– For de mellom 30 og 35 år ser vi en vekst på 55 prosent til ca. 28.000, – per person, og for de mellom 25 og 30 ser vi en vekst på 50 prosent til ca. 20.000, – per person. For de under 25 år er det en vekst på 35 prosent til 11.000 per person, sier Julie Berg.

 

Dyr vinter

Julie Berg sier det blir spennende å følge utviklingen fremover med tanke på økte strømpriser, høyere rente og en generell prisoppgang på varer og tjenester.

– Denne vinteren har det rett og slett blitt dyrere å leve. De som har det økonomisk tøft har enda mindre å rutte med, og mange sliter derfor med å få endene til å møtes. Hvilket igjen kan føre til at flere ender opp med betalingsanmerkninger, sier hun.

 

Forbruket må tilpasses

Ifølge Julie Berg er det en rekke økonomisk utfordringer for nordmenn fremover. Hun nevner blant annet høyere inflasjon som fører til høyere renter.

– Energiprisene er høyere enn noen gang, matprisene går opp og rentene stiger. Når rentene stiger, kan også boligprisene falle. Folk må ta hensyn til hva høyere inflasjon betyr for familien, og sikre at økonomien er rustet for de økonomiske utfordringene mange nå står foran, sier hun.

 

Ansvarlige långivere

Etter finanskrisen har Finanssektoren ifølge Julie Berg i tatt på seg rollen med å gi mer ansvarlige lån.

– Det er gledelig å se at långivere primært gir lån og kreditter til nordmenn som faktisk kan betale tilbake. De siste årene har vårt gjeldsregister gjort det enklere å samle kredittdata. Noe som har bidratt til et mer robust kredittmarked, sier hu.

 

Økning i antall konkurser og nedgang i nyetableringer

De ferske tallene fra Experian viser at det totalt var 215 aksjeselskap som gikk konkurs i januar. Sammenlignet med samme periode i fjor er dette en økning på 24 prosent. Tallene viser også en nedgang i antallet registrere selskap. Ca. 1000 færre selskap ble etablert i januar sammenlignet med januar i fjor.

– Viken, Oslo og Agder var fylkene med størst nedgang i antallet nyetablerte selskaper i januar med en nedgang på 32 prosent sammenlignet med fjorårets første måned. Trøndelag hadde lavest nedgang med bare 3 prosent, avslutter Julie Berg.

 

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Julie Berg, Experian, telefon 922 54 395

E-post: julie.berg@experian.com