Ferske tall fra analyseselskapet Experian viser en økning på 121 prosent i antall søknader for å handle på kreditt under Black Friday sammenlignet med vanlige dager. Sammenlignet med fjorårets Black Friday har det vært en økning på syv prosent.

Sammenlignet med fjorårets Black Friday har det vært en økning på syv prosent. Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier økningen er lavere enn forventet når tallene fra årets Black Friday sammenlignes med fjorårets.

  • Selv om mange er rammet av oppsigelser og permitteringer er det også mange som faktisk har større kjøpekraft da det er mindre å bruke penger på enn normalt som følge av pandemien. Økningen på syv prosent er derfor lavere enn forventet. Fra 2018 til 2019 så vi en økning på hele 20 prosent. Men uansett er det ny rekord, sier han.

77 prosent økning sammenlignet med normale fredager i november

Det ble gjennomført 77 prosent flere søk om å få handle på kreditt på Black Friday sammenlignet med de vanlige fredagene i samme måned. Sammenlignet med resten av 2020, ekskludert helgene, var det en økning på hele 107 prosent.

  • En annen årsak til at veksten er lavere enn forventet, er at det kan se ut som folk har spredd handlingen utover hele Black Week. Sammenlignet med fjorårets Black Week ser vi en vekst på 25 prosent i antall søknader, sier Per Ivar Kristiansen.

De mellom 35 og 50 på søketoppen

De ivrigste shopperne på Black Friday er de mellom 35 og 50 år. Tallene fra Experian viser at dette segmentet handlet 65 prosent mer enn gjennomsnittet på kreditt. På andreplass i shopping kommer de mellom 18 og 35 år som ligger 34 prosent over gjennomsnittet. Begge aldersgruppene har handlet betydelig mer enn gjennomsnittlig i november. Noe som blant annet kan tyde på at mange småbarnsforeldre har startet julehandelen på Black Friday.

Flest som handler på kreditt i Viken og Oslo

Fylkesvis er det Viken som stikker av med seieren i antall søknader om kredittkjøp med en vekst på 24,7 prosent økning i antall kredittsøk. Oslo stikker av med andreplassen med en økning på 12 prosent, mens Vestland hadde en økning på 11,3 prosent.

Sees det derimot på antall søknader om kreditt opp mot befolkningstall i de ulike fylkene er det Troms og Finnmark og Nordland hvor flest har søkt, med en vekst på henholdsvis 18 og 16 prosent sammenlignet med landsgjennomsnittet. Fylkene som søkte på minst kreditt med hensyn til befolkningstall er Agder med en 21 prosent mindre enn landsgjennomsnittet. Deretter kommer Rogaland og Oslo med 16 og 7 prosent i respektiv rekkefølge.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Salgsdirektør i Experian, Per Ivar Kristiansen, mobil +47 930 09 713