- Størst økning i Akershus, 13,4 prosent
- Høyest mediangjeld i Finmark
- De eldste aldersgruppene sliter mest med nedbetalingen
Siste analyse fra Experian viser at antallet nordmenn med betalingsanmerkninger har økt med 0,9 prosent det siste året. Til tross for veksten holder andelen av befolkningen over 18 år seg stabil på 4,8 prosent. Dette antyder at økningen i hovedsak skyldes befolkningsvekst, ikke en generell forverring i betalingsatferd.
– Det er positivt at andelen skyldnere holder seg stabil, men vi ser samtidig at det totale beløpet som er utestående har økt med 2,5 prosent. Det betyr at hver enkelt skyldner i snitt skylder mer, sier Julie Berg, analytiker i Experian Norge.
Store regionale forskjeller, særlig økning i øst
Akershus peker seg ut med en økning på hele 13,4 prosent i total gjeld og 4,1 prosent i antall personer med betalingsanmerkninger. Også Buskerud og Østfold har hatt betydelig vekst i både antall skyldnere og gjeld.
– Det er særlig i østlandsområdet vi ser en urovekkende utvikling. Dette kan tyde på høyere låneaktivitet og samtidig flere som sliter med å betjene gjelden sin, sier Berg.
I motsatt retning går Agder og Finnmark, der antallet skyldnere har gått ned. Likevel har gjeldsbelastningen per person økt, særlig i Finnmark, som har den høyeste mediangjelden i landet på nærmere 50 000 kroner – nesten dobbelt så mye som i Oslo.
Eldre rammes hardest mens de unge rydder opp
Den eldste aldersgruppen (60+) står for den største økningen i både antall personer og gjeld, med en oppgang på henholdsvis 3,9 og 12 prosent. Også aldersgruppen 40–44 år viser en negativ utvikling.
– Eldre husholdninger har ofte fast inntekt og færre muligheter til å tilpasse seg renteøkninger og inflasjon. I tillegg er trenden at pensjonister i mindre grad sparer penger enn før, det kan gjøre dem ekstra sårbare i tider med økonomisk press, påpeker Berg.
Unge voksne viser imidlertid en mer positiv trend. Blant personer i alderen 25–34 år har total gjeld falt betydelig, og det er færre med betalingsanmerkninger.
– Dette kan tyde på at mange unge har tatt grep – enten gjennom refinansiering, økonomisk støtte fra foreldre eller ved å selge bolig. Det gir et håp om at unge tar ansvar og rydder opp tidlig, sier hun.
Varsellampene blinker, men ikke full krise
Til tross for at mange foreløpig takler rente- og prispresset, ser Experian tegn til mulig økt risiko fremover. Antall kredittsøk i sommer ligger så langt høyere enn forventet, noe som kan varsle en ny gjeldsbølge. Dette tyder på at utsatte grupper kan få det tøft dersom renten forblir høy.
– Dersom arbeidsmarkedet svekkes eller renten holder seg på dagens nivå gjennom høsten, kan vi få en mer negativ utvikling. Men dersom inflasjonen faller og rentene roer seg, er det grunn til å tro at situasjonen vil stabilisere seg, avslutter Julie Berg.